Bezglutenowa roladka z kalafiorem

May 30. 2017
Min
45
Porcje
2
Kcal
308

Przepyszna, pikantna roladka bez mąki. Możesz wybrać jakiekolwiek nadzienie, ale ja polecam właśnie to. Jest bardzo smaczne!

    Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 jajo
  • 50g tartej mozzarelli
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki oregano
  • ⅓ łyżeczki mielonego pieprzu




  • Nadzienie

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 50g tartego sera
  • 100g wysokiej jakości szynki
  • oliwki

Sposób wykonania

Umyj kalafiora, połam na kwiatostany i gotuj na parze przez około 8 minut. Włóż ugotowane kwiatostany do blendera i mieszaj. Wsadź poszatkowanego kalafiora w ścierkę lub ręcznik i odsącz go, tak bardzo, jak to możliwe. W misce, wymieszaj osuszonego kalafiora z mozzarellą, jajkiem i przyprawami.

Rozprowadź ciasto na papierze do pieczenia wyłożonym pergaminem i uformuj je na kształt trójkąta. Piecz w 220 stopniach przez 10 minut.

Po 10 minutach, wyjmij ciasto z piekarnika, oblej przecierem pomidorowym, posyp serem, szynką i oliwkami. Chwytając za krańce pergaminu, złóż ciasto tak, aby nakładało się na siebie na środku. Sczep końce. Możesz obrócić roladkę, żeby nadać jej ładniejszy kształt. Piecz roladkę z nadzieniem przez dodatkowe 12-15 minut, aż się zazłocą. Zanim pokroisz, odstaw do ochłodzenia.

Informacje o wartości odżywczej

Tłuszcz
14
Błonnik
8
Węglowodany
11
Kalorie
308
Białka
31

Komentarze

    Brak opinii.

Może spodobać Ci się

Zapisz się do naszego biuletynu