Owsiane brownie z burakiem

May 26. 2017
Min
40
Porcje
16
Kcal
170

    Składniki

  • ½ gotowanego buraka (dużego)*
  • 350g płatków owsianych
  • ¼ szklanki kakao
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ⅓ szklanki mleka
  • ½ szklanki gotowanej ciecierzycy
  • ½ szklanki miodu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ziarna kakaowca/ciemna czekolada do posypania (opcjonalnie)

Sposób wykonania

*Im więcej buraka dodasz, tym delikatniejsze i miększe będzie ciasto. Jeśli wolisz twardsze ciasto, użyj jedynie połowę małego buraka. W tym przypadku, możesz użyć brownie jako spód do ciasta.

W blenderze, zblenduj płatki owsiane, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao. Następnie, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, słodzik i mleko, i dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto będzie gotowe, dodaj ciecierzycę i gotowanego, startego buraka i całość zblenduj.

Przełóż ciasto w teflonową formę do pieczenia (do chleba lub 20x20), możesz posypać je ciemną czekoladą lub ziarnami kakaowca i piecz w 190 stopniach przez 25 do 35 minut. Wyjmij z piekarnika, kiedy góra ciasta się zabrązowi, a na patyczku nie będzie ciasta. Odstaw do ostygnięcia na co najmniej 15 minut, a potem pokrój na mniejsze kawałki.

Osobom, które nie są przyzwyczajone do jedzenia zdrowych deserów, na pewno spodoba się ta propozycja!

Informacje o wartości odżywczej

Tłuszcz
6
Błonnik
4
Węglowodany
24
Kalorie
170
Białka
5

Komentarze

    Brak opinii.

Może spodobać Ci się

Zapisz się do naszego biuletynu