Przekąska migdałowa z nadzieniem daktylowym (bez glutenu)

Aug 06. 2017
Min
25
Porcje
12
Kcal
130

Ten lekko chrupiący, delikatny, zdrowy deser świetnie pasuje do herbaty, kawy czy szklanki mleka.

    Składniki

    Ciasto

  • 150g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego




  • Nadzienie

  • 100g suszonych daktyli (lub fig)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania

W misce, wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
W blenderze wymieszaj daktyle z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym, aż uzyskasz gęstą, jednolitą mieszankę.

Wyjmij ciasto z lodówki i przełóż na pergamin, który umieść na ściereczce. Przykryj ciasto kolejnym kawałkiem pergaminu i rozwałkuj, żeby uzyskać prostokąt. Im węższy i dłuższy będzie, tym więcej sztuk otrzymasz. Po rozwałkowaniu ciasta, przełóż na nie nadzienie zostawiając około 0,5 cm na brzegach.

Zegnij drugą stronę, tę bez nadzienia i przykry część z nadzieniem, a następnie wyrównaj krawędzie.

Pokrój ostrożnie roladkę nożem na małe kawałki (nie rozkrajaj ich, inaczej się rozpadną) i piecz w 180 stopniach przez 10 do 15 minut, aż zbrązowieją.

Informacje o wartości odżywczej

Tłuszcz
9
Błonnik
2
Węglowodany
10
Kalorie
130
Białka
3

Komentarze

    Brak opinii.

Może spodobać Ci się

Zapisz się do naszego biuletynu